Szemerey Tamásné dr., nyugalmazott levéltárvezető kitüntetése

Levéltárunk nyugalmazott vezetője, Szemerey Tamásné dr. Szontagh Rita Soproni Egyetem Arany Évgyűrű oklevél elismerésben részesült több évtizedes példaértékű és elkötelezett munkájáért.

Szemerey Tamásné dr. munkájának köszönhetően vált az Egyetemen és a levéltáros szakmában is elismertté az Egyetem Központi Levéltára. A szakmai minőség és az egyetem iránti elkötelezettsége révén a levéltár működése szakszerű keretek közé került, a szakmai munka színvonala folyamatosan emelkedett.

Munkájával nagyban hozzájárult a Soproni Egyetem történeti értékeinek megőrzéséhez és azok közismertté tételéhez. Több időszakos, történeti bizottság tagja volt. Az Erdőmérnöki Kar 200 éves évfordulója kapcsán kiadott, háromkötetes almanach 3. kötetének tartalmát teljes egészében a Szemerey Tamásné dr. által vezetett két fős levéltár állította össze. A mintegy 600 oldalas egyetemtörténeti adattár bekerült a gyakran forgatott egyetemtörténeti források közé. Úttörő és példaadó kezdeményezése volt az egyetemi épületek történetének feldolgozása és vándorkiállításon történt bemutatása. Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára rendezett megemlékezés-sorozathoz kapcsolódóan készült egyetemi emlékoldalt a levéltár állította össze, Szemerey Tamásné dr. szakmai vezetésével. Az évfordulóhoz kapcsolódó utómunkálatokat már nyugdíjazása előtt végezte el: felmentési idejét teljes egészében a levéltárban töltötte. Szakmailag azóta is segíti a Központi Levéltár működését.

Erdőmérnökként kezdett talajtani kutatásait a levéltári munka mellett is folytatta, kitartó kutatómunkája eredményeként szerzett summa cum laude doktori fokozatot.

A kitüntetéseket a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar központi nyilvános tanévzáró és diplomaosztó tanácsülésén adták át, 2021. június 26-án.

Az ünnepélyen Arany Évgyűrű oklevélben részesült még a Központi Könyvtár és Levéltár további négy munkatársa: Igmándy Péter Zoltán egyetemi főtanácsos, ny. könyvtáros; dr. Kiss Danuta Stanislawa egyetemi főtanácsos, ny. könyvtári szakinformátor; Náhlik Marina egyetemi tanácsos, ny. könyvtáros; Tompa Zsoltné Székely Zsófia egyetemi főtanácsos, könyvtári informatikus.

 

Szeretettel gratulálunk mindannyiuknak!