Beszámoló a Levéltári Piknikről


2019. június 7-8. között a a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség (MFLSZ) képviseletében a Soproni Egyetem Központi Levéltára munkatársai is részt vettek a III. Levéltári Pikniken. A Budapest Főváros Levéltárának udvarán tartott rendezvény a Nyitott Levéltárak 2019 programsorozat nyitóeseménye volt, melyen számos hazai levéltár képviseltette magát.

A  Levéltári Piknik szakmai érdekessége Teleki Pál lemondó- és búcsúleveleinek kamarakiállítása volt. A dokumentumok kis terjedelmük ellenére is páratlan bepillantást nyújtanak a miniszterelnök lelkivilágába, közelebb kerülünk általuk tragikus sorsának megértéséhez, elfogadásához.

A kiállító intézményekben folyó szakmai tevékenység bemutatásán túl – a nagyközönség érdeklődésére számítva – családi programokat is szerveztek (pl. arcfestés, kézműves foglalkozások, középkori táncház, 17. századi hagyományőrző katonai bemutató). Mindkét napot könnyűzenei koncertek zárták.

A Levéltári Pikniken is nagy sikerrel mutatkozott be a selmeci főiskola Sopronba menekülésének történetét feldolgozó, a századik évforduló alkalmából készített társasjáték, továbbá ismét bebizonyosodott, hogy korosztálytól függetlenül sokan szeretnek gót betűket rajzolni. Az MFLSZ standján a szövetség tagintézményeinek kiadványaiból is lehetett válogatni. 

Levéltárunk legközelebb Sopronban, a Kutatók Éjszakáján várja változatos programmal az érdeklődőket.

Kapcsolódó linkek:

A Levéltári Piknik programja: http://www.archivportal.hu/hu/leveltari-piknik/

Gróf Teleki Pál búcsúlevelei: https://www.facebook.com/pg/budapestleveltar/photos/?tab=album&album_id=2387174084648657&ref=page_internal

Budapest Főváros Levéltára: http://bfl.archivportal.hu/

Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség: http://www.mflsz.hu/