Híradás a valétatablók gyűjtéséről

 

2018-ban indított, tablóképes oldalunk látogatottsága egyre nagyobb: egyre több érdeklődő keresi fel, majd osztja meg élményeit, kérdéseit különböző fórumokon. 

A honlapot azzal a szándékkal hoztuk létre, hogy a selmeci és soproni valétáns tablók másolatai jó minőségben, könnyen legyenek az érdeklődők (végzett hallgatók, diáktársak és családtagjaik) számára. A honlapon közzétett gyűjtemény mellett egy tablóképes kötet kiadását is tervezzük, melyhez szintén törekszünk a lehető legjobb képanyag összeállítására. Az Egyetemen fellelhető források (erdészeti múzeum, egyetemi levéltár) felhasználása mellett sok magánembertől, a Miskolci Egyetem levéltárától és a Központi Bányászati Múzeumtól is kaptunk eddig tablót, amit ezúton is köszönünk (Köszönetnyilvánítás)

A gyűjtemény összeállítása során a soproni Alma Mater épületeinek falain megtalálható tablókat is lefényképezzük. Ezekről a tablókról korábban is készültek fotósorozatok, a honlap létrehozása óta mi is lefotóztuk őket, azonban a tablók elhelyezése, mérete miatt igen nehéz róluk megfelelő minőségű képet készíteni. Amiről eddig jó minőségű kép áll rendelkezésre, az felkerült a gyűjtőoldalra (http://leveltar.uni-sopron.hu/tablokepek). Egyes esetekben ez az eredeti tablóról készült, korabeli fotómásolat szkennelt példánya.

A kikerülő tablókat fokozatosan látjuk el névsorokkal, melyekhez első körben a képen olvasható névalakot vesszük alapul. Ezeket a jegyzékeket folyamatosan pontosítjuk, bővítjük.

Az oldal folyamatosan bővül, tartalma változik, és természetesen nem hibátlan. Ezúton is kérünk mindenkit, hogy ha hibát, hiányosságot talál az oldalon, vagy információval, tablóképpel segítenék a gyűjtést, jelezze nekünk a leveltar@uni-sopron.hu e-mail-címen.

Azokról a tablókról melyekről eddig nem áll rendelkezésre jó digitális felvétel, itt talál összesítést: áttekintés a hiányzó tablókról

A tablóképek gyűjtésében és a tervezett kiadvány készítésében részt vesz: Bende Attila erdőmérnök, PhD. hallgató; Homor Péter levéltáros; Sági Éva levéltárvezető; Szemerey Tamásné Dr. nyug. levéltárvezető.

Levéltárunk a tablóképeken kívül örömmel fogad a főiskolához kötődő csoportképeket, életképeket vagy más, diákéletre, tanulmányokra vonatkozó dokumentumot, oklevelet. Az eredeti példányok levéltári nyilvántartásba kerülnek, így megőrződnek az utókor számára. De szívesen vesszük azt is, ha csak digitalizálásra juttatják el hozzánk a dokumentumokat, vagy archiválásra alkalmas digitális másolatot küldenek.