Falco Szombathely-Soproni Egyetem Workshop

A workshop célja a többfunkciós közösségi kültéri bútoroknak a megtervezése volt, valamint az egészségmegőrzés szempontjainak figyelembevétele.

 2021. október 7-én a program Dr. Zalavári József a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karának formatervező tanár előadásával kezdődőött meg.
Sass István, a Falco Zrt. termékmenedzser témafelvetésének keretein belül megismerhettük a kültéri bútortervezésre alkalmas anyagokat, köztük az időjárásálló és antibakteriális felületű KRONOART kompaktlemezt.


Kerekasztalbeszélgetést tartott:

Dr. Zalavári József, formatervező egyetemi tanár, Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar
Sass István, termékmenedzser, Falco Zrt.,
Dr. Markó Balázs, intézetigazgató, egyetemi tanár, Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar


A résztvevők pedig a következő témákat érintették:

design fogalma, környezettermelés, formák funkciók kapcsolata, viszonyunk a tárgyakhoz, környezethez, hogyan határozza meg a design, az egészség és az „egész-ség” tényezőit, környezetünkhöz való viszony, az emberi és természeti harmónia, fizikai és lelki harmónia. A workshop formája a design szakmának több évtizedes múltra tekint vissza, ami a mindennapi megrendelői, ipari rutinból való kiszabadulást jelenti, szabad gondolkodásra ad lehetőséget az alkotónak. Új kombinációk formák, funkciók szerkezet, anyagok. Továbbfejleszti, új színt ad, újraformálja az ember-tárgy kapcsolatot. Felvetődött a játszótér, mint helyszín, ahol nagymama és unoka egy adott tárgy segítségével együtt mozog, generációk közötti kapcsolatok, játékos helyzet. A fenntartható fejlődés fogalma 30-40 éve megjelent a szakmában (Brundtland jelentés). Design értelmezése, ami megoldást jelent, ajánlásokat tesz a társadalmi szereplők számára. Ehhez teremt a FALCO és FALCO Cluster és Soproni Egyetem által szervezett workshop olyan környezetet a hallgatóknak, és oktatóknak, amiben megértik a hallgatók saját szerepüket designerként a társadalomban.